Optimalisatie van IPS-trajecten met de WerkWijzer
Sinds 2017 gebruikt GGZ Delfland de DilemmaMethode, meer specifiek de WerkWijzer, binnen Individuele Plaatsing en Steun (IPS)-trajecten. Deze trajecten bieden ondersteuning aan mensen met psychische problemen tijdens hun overgang naar (betaald) werk. De begeleiding is vrijwillig en duurt gemiddeld twee tot drie jaar. We spraken met Corine van der Knaap, IPS-coach, over haar ervaringen met de DilemmaMethode.
“De herkenning in de rapportage zorgt er ook voor dat cliënten zich meer openstellen tijdens gesprekken en hun talenten en valkuilen duidelijker kunnen benoemen.”
“De herkenning in de rapportage zorgt er ook voor dat cliënten zich meer openstellen tijdens gesprekken en hun talenten en valkuilen duidelijker kunnen benoemen.”
Inzet van de DilemmaMethode
Bij GGZ Delfland is de WerkWijzer een vast onderdeel van het voortraject binnen het IPS-traject. Dit voortraject duurt tien uur en heeft als doel om een beter beeld te krijgen van de cliënt en diens mogelijkheden. De WerkWijzer speelt hierin een cruciale rol, doordat het inzicht biedt in de persoonlijke drijfveren van de kandidaat, wat helpt bij het vinden van passende beroepen die aansluiten bij hun talenten. Daarnaast biedt de WerkWijzer inzicht in de mentale belastbaarheid van de cliënt. Wanneer hier zorgen over zijn, wordt dit altijd besproken met de behandelaar. Op basis van deze informatie kunnen de behandelaar en de cliënt samen bepalen of het IPS-traject op dat moment geschikt is, waarbij de start van het traject indien nodig kan worden uitgesteld.
Ervaringen
Corine deelt dat de ervaringen met de WerkWijzer overwegend positief zijn, zowel vanuit cliënten als coaches. Cliënten herkennen zichzelf vaak in de rapportages, wat hen helpt om meer inzicht te krijgen in hun eigen situatie en gedrag. Deze herkenning zorgt er ook voor dat cliënten zich meer openstellen tijdens gesprekken en hun talenten en valkuilen duidelijker kunnen benoemen. Zo deelt Corine een voorbeeld van een cliënt die aanvankelijk zeer gesloten was, maar na het bespreken van de WerkWijzer-resultaten veel meer openheid toonde. Hierdoor kon zij als begeleider eenvoudiger pijnpunten bespreken en werd het begeleidingstraject effectiever.
Daarnaast merkt Corine dat het gebruik van de WerkWijzer extra handvatten biedt voor gesprekken met kandidaten, wat de begeleiding verder verdiept. Ze wijst op de verbindingsstijlen die zij tijdens de training heeft geleerd, waarmee ze zich aanpast aan de persoonlijkheid de kandidaat. Dit helpt haar onder ander in het eerste gesprek en zorgt ervoor dat de interacties vanaf het begin soepel verlopen.
Eveneens dient de WerkWijzer als reflectiemiddel voor het vinden van een passende werkplek. De rapportage focust zich op de persoonlijke drijfveren van de cliënt, die als basis worden gebruikt bij het zoeken naar geschikt werk. Corine benadrukt dat zij de persoonlijke drijfveren van de kandidaat in de zoektocht meeneemt, in plaats van alleen te kijken naar beroepsinteresses. Hierdoor ontstaan duurzamere matches tussen de kandidaten en de werkplek.
Tips
Wanneer we Corine om tips vragen, zegt ze dat het wat doorzettingsvermogen vraagt om de methode goed onder de knie te krijgen. In het begin werd de methode als lastig ervaren. Haar advies? Blijf volhouden en geef niet op! De methodiek leidt namelijk tot waardevolle gesprekken.